Sunday, November 26, 2006

eile hakkasin minema ahvide templisse ja sattusin pulma! juba kaugelt oli kosta k6va larmi, arvasin, et m6ni festival v6ibolla, aga oli hoopis pulm - Nepali style, nagu yks pealtvaataja mulle kommenteeris. paraadi eesotsas sammusid oranzhikaspunastes pintsakutes kogu j6ust pasunaid puhuvad ja trumme taguvad pillimehed. muusika oli tohutu r66mus ja l6bus, mehed ise hasti t6sised. eskortisid pruutpaari nende uude kodusse, pruut ja peigmees s6itsid kirevate lilledega ehitud valges Toyota Corollas; lisaks noorpaarile oli auto pilgeni lapsi tais topitud. k6ige l6pus k6ndisid kylalised, mehed pidulikult musta ylikonda riietatud, ainult yhel oli seljas kollane traditsiooniline riietus, komplektis kuldsussidega, umbes sellised nagu Tomil. hiljem 6htul kuulsin neid sealt sama larmakalt lahkuvat. pulmad on siin pikk ja traditsioonirohke protsess.

ahvide templisse viib 300 astet. tee peal kerjused, budistliku trani myyjad ja ahvid, kes elavad rahulikult oma elu ja ei olegi eriti agressiivsed. hyppasid p66salt p66sale pots ja pots, mitte eriti elegantselt, ning otsisid suure armastuse ja osavusega yksteiselt kirpe. hiljem yleval m6ned siiski erutusid - kui nagid banaani - ja klammerdusid hypates inimese kylge. kohalikud annetasid yhtmoodi lahkelt nii ahvidele kui jumalatele.
yleval templis on tore, avar vaade linnale ja rahulik. osad pidasid piknikku, teised niisama istusid, m6ned lugesid palveid ja keerutasid palveveskeid. tempel on pyha nii budistide kui hindude seas, selline veider symbioos. kaks kuue-seitsmeaastast poissi tillukese mungakloostri 6uel jalgpalli mangimas - yks mungakuues ja teine tavariietes. lugesin kuskilt, et kui nepaallaselt kysida, kas ta on budist v6i hindu, siis vastab ta selle peale: jah.
all viimastel trepiastmetel astus ligi yks vana mees, puistas mu yle lillepuruga ja pani otsaete punase tika - symboli jumaliku kohalolust. see sobis imehasti, kahju oli maha pesta.
ilus selge paev eile, lumised maetipud paistsid. [kriss]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home